Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας Αφίσας, Βίντεο και Ζωγραφικής «Το δώρο της Βροχής», με 60 ομαδικές συμμετοχές σχολείων στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, που διοργάνωσε η Global Water Partnership-Mediterranean και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων, υπό το ευρύτερο περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό», με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν να αναδείξουν οι μαθητές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων πώς αξιοποιείται το νερό της βροχής στην καθημερινότητά τους στο σχολείο, στη γειτονιά, στο νησί τους, δίνοντας το δικό τους μήνυμα κατά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου 2014) για τη σημασία της χρήσης του βρόχινου νερού αλλά και της εξοικονόμησης νερού στα νησιά που πλήττονται από τη λειψυδρία.

Περισσότεροι από 600 μαθητές από 38 σχολεία σε 16 νησιά εργάστηκαν ομαδικά για να δημιουργήσουν 60 ομαδικά και 67 ατομικά έργα, σε τρεις κατηγορίες: Ζωγραφιά, Αφίσα, Βίντεο. Στα έργα τους ανέδειξαν το βρόχινο νερό ως κρίσιμο υδατικό πόρο για το νησί τους και εξέφρασαν τις απόψεις για το ζήτημα του νερού γενικότερα: τη σημασία για τη ζωή, τη φύση και την ανάπτυξη, τη λειψυδρία που απειλεί τα νησιά, την υπερκατανάλωση και κακή διαχείριση, τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, τις εναλλακτικές πηγές νερού, όπως η συλλογή βρόχινου νερού, η επαναχρησιμοποίηση του γκρίζου νερού, κ.α. Μέσα από τα έργα τους έδωσαν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα, ότι στα σχολεία μας με τη συνδρομή και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών καλλιεργείται μια «νέα κουλτούρα νερού» ευαισθητοποιημένων, υπεύθυνων αυριανών πολιτών.

Η επιτροπή αξιολόγησης με εκπροσώπους όλων των συνδιοργανωτών και επιφανή μέλη της εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής κοινότητας, ανέδειξε τα νικητήρια έργα ανά κατηγορία ως εξής:

  • Ζωγραφική 
1ο βραβείο και 2ο βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Απολλώνων Ρόδου, 
3ο βραβείο: 3ο δημοτικό Σχολείο Ρόδου. 
  • Αφίσα 
1ο βραβείο: Γυμνάσιο Λ. Τ. Αντιπάρου, 
2ο βραβείο: Γυμνάσιο Λ.Τ. Κιμώλου, 
3ο βραβείο: 1ο Γυμνάσιο Νάξου. 
  • Βίντεο 
1ο βραβείο: 2ο Γυμνάσιο Νάξου, 
2ο βραβείο: ΤΕΕ Ειδκής Αγωγής Α’ βαθμίδας Ρόδου, 
3ο βραβείο: Εμπειρίκιο Γυμνάσιο Άνδρου.
Θα ακολουθήσει έκθεση όλων των έργων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό καθώς και απονομή των βραβείων στους πρώτους νικητές στην Αθήνα.

Το σχολείο μας στον διαγωνισμό εκπροσώπησε ομάδα μαθητών από την Γ΄Γυμνασίου, οι οποίοι δημιούργησαν ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο «Το δώρο της βροχής», με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Στέλλα Στεφανή

Οι συντελεστές του έργου κι επομένως βραβευθέντες μαθητές είναι οι:

Γιώργος Τσάκαλης - Σκηνοθέτης, μοντέρ.
Παναγιώτα Αγγελετάκη - Ηθοποιός.
Άλκηστις Γιαννίση - Βοηθός σκηνοθέτη.
Έρβις Ντούσκου - Κάμεραμαν.

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας! :) 

1 σχόλιο :