Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε από 22-26 Μαΐου 2017 οι μαθητές πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις:


ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ 

1. Δράση «Διατροφή και ποιότητα ζωής - Καταναλωτισμός και Διαφήμιση» με τη βοήθεια του προγράμματος ΕΥΖΗΝ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Απόστολου Ποντίκα.

2. Δημιουργία από τους μαθητές κολλάζ με θέμα «Διατροφή και υγεία - είμαι ό,τι τρώω» με τη βοήθεια της καθηγήτριας καλλιτεχνικών κ. Αγγελικής Σαμοΐλη.






2. Παρουσίαση αφιερώματος και συζήτηση «Διατροφή και Υγεία - Τοπική Γαστρονομία» από την καθηγήτρια κ. Στέλλα Στεφανή.

3. Παρουσίαση αφιερώματος και συζήτηση «Διατροφή και Υγεία - Διατροφή και Υγεία στην Αρχαία Ελλάδα» από την καθηγήτρια κ. Αριάδνη Τασιοπούλου.

4. Παρουσίαση και συζήτηση «Διατροφικές συνήθειες και επιλογές - τρέφομαι ή διατρέφομαι;» από τον κ. Απόστολο Ποντίκα.

5. Διαδραστικό παιχνίδι «Διατροφικές συνήθειες και επιλογές - Μεσογειακή Διατροφή».  κατασκευή πυραμίδας Μεσογειακής Διατροφής με την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Δήμητρας Δουδουσάκη. 

6. Παρουσίαση υλικού και συζήτηση «Διατροφή και Υγεία - Διατροφικές Διαταραχές (Νευρική Ανορεξία, Παχυσαρκία)» από την κ. Αριάδνη Τασιοπούλου.  

7. Προβολή υλικού και συζήτηση «Διατροφή - Αθλητισμός στην Αρχαία Ελλάδα» από τον κ. Απόστολο Ποντίκα.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΘΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

1. Διαδραστικό παιχνίδι με χρήση ενημερωτικού υλικού από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Πυξίδα» και συζήτηση «Εξάρτηση - ο γνωστός μας άγνωστος» από την καθηγήτρια κ. Δήμητρα Δουδουσάκη.

2. Στα πλαίσια της ενότητας «Το σχολείο ως κοινότητα» προβολή της Γαλλικής κινηματογραφικής ταινίας «Τα παιδιά της χορωδίας (les choristes)» σε σκηνοθεσία Κριστόφ Μπαρατιέ. Η ταινία διαδραματίζεται στη Γαλλία του 1948 όπου ο Ματιέ, άνεργος δάσκαλος μουσικής, βρίσκει δουλειά ως επιτηρητής σε ένα επαρχιακό σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων. Παρά τις αντιρρήσεις του αυταρχικού διευθυντή, οργανώνει μια χορωδία και μέσα από τη μουσική προσπαθεί να αναμορφώσει τις ψυχές των ατίθασων μαθητών. Υπεύθυνη προβολής η κ. Δήμητρα Δουδουσάκη.

3. Προβολή υλικού και συζήτηση με θέμα «Οι συνέπειες του εθισμού - Αλκοολισμός» από τον καθηγητή κ. Λεωνίδα Πιάγκο.

4. Προβολή υλικού και συζήτηση με θέμα «Προστατευτικοί Παράγοντες ενάντια στον εθισμό» από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας κ. Γεώργιο Γόρδιο.

5. Συζήτηση για τις εξαρτήσεις με έμφαση στις «Εξαρτήσεις από την Τεχνολογία» υπό την καθοδήγηση της κ. Κανελλοπούλου Ψυχολόγου, Msc – Συμβούλου Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ.κ. Δήμητρα Δουδουσάκη και Στέλλα Στεφανή.

6. Παρουσίαση και συζήτηση «Κοινωνικά πρότυπα και εξαρτήσεις - Τα ναρκωτικά στην εφηβική λογοτεχνία» από την κ. Στέλλα Στεφανή. Παρουσιάστηκαν τα βιβλία
  • Στο τσιμεντένιο δάσος, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου
  • Η εξομολόγηση, Αντώνης Δελώνης
  • Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Άλκη Ζέη
7. Προβολή υλικού και συζήτηση «Εθισμός και εφηβική ηλικία» από την καθηγήτρια κ. Παναγιώτα Παπαδοπούλου.

8. Προβολή υλικού και συζήτηση «Κάπνισμα και έφηβοι» από τον κ. Απόστολο Ποντίκα.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΕΜΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

1. Προβολή υλικού και συζήτηση με θέμα «Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα - Κοινωνικά Στερεότυπα» από τις κ.κ. Αριάδνη Τασιοπούλου και Παναγιώτα Παπαδοπούλου.

2.  Προβολή υλικού και συζήτηση «Φυλετικά Στερεότυπα και Προκαταλήψεις» από την κ. Αικατερίνη Μπακερτζή.

3. Παρουσίαση και συζήτηση με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δικαιώματα των Γυναικών» από τις κ.κ. Αριάδνη Τασιοπούλου και Παναγιώτα Παπαδοπούλου.

4. Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας Βρετανικής Παραγωγής «Billy Elliot Γεννημένος Χορευτής» σε σκηνοθεσία Στίβεν Ντάλντρι. Τοποθετημένη στην Αγγλία του 1980, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός 11χρονου αγοριού και την προσπάθειά του να γίνει επαγγελματίας χορευτής μπαλέτου, κόντρα στα στερεότυπα της εποχής του. Υπεύθυνη προβολής η καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Μπακερτζή.

5. Συζήτηση με θέμα «Σωματικές Αλλαγές στην Εφηβεία» υπό την καθοδήγηση της κ. Δήμητρας Δουδουσάκη.

6. Προβολή υλικού με θέμα «Συναισθηματικές Αλλαγές στην Εφηβεία» από την καθηγήτρια κ. Σμαραγδή Μητροπούλου.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου